luni, 8 martie 2010

Training-din ONG la coprorativ


Am înţeles că vreau să fiu trainer încă la universitate, sau poate mai devreme?

În vara anului 2006 trecusem prima mea conferinţă de pregătire a trainerilor în Sibiu (România) unde ca istructori i-am avut atât pe reprezentanţii lumii ONG-ste(AIESEC) cât şi pe cei corporativi (Dale Carnegie România)

În acea conferinţă m-am îndrăgostit defenitiv de tot ce înseamnă training.
Au urmat 3 ani fericiţi de practică şi aplicare în domeniul ONG. Am fost coordonatorul echipei de traineri la nivel naţional în AIESEC Moldova, am reuşit să aducem conferinţele de pregătire a trainerilor aici, în ţară, fără să mai fim nevoiţi să facem naveta în Ro. sau Ukr.
Dar cea mai mare bucurie era să merg la conferinţe în alte ţări, alte culturi. Să înţelegi cum Cehia vede procesul de educaţie, sau să ţii o sesiune pentru 80 de participanţi din 20 de ţări ale lumii-astea erau adevăratele încercări şi în acelaşi timp momente de învăţare.

Apoi a venit şi CNTM unde construim la moment o echipă de formatori la nivel de Organizaţii Membre a căror contribuţie va fi atât în dezvoltarea membrilor cât şi în facilitarea cursului de informaţie în sectorul ONG de tineret.

În paralel am trecut şi la ce înseamnă să fii trainer corporativ. Lucrez la Orange. Responsabilităţi directe? Internalizarea trainingurilor care până acum se făceau pe extern. Motivul este simplu: un training de vânzări oferit de outsourse acoperă doar 50% din necesităţile companiei deoarece este bazat pe teoria ideală, şi nu coboară la realitatea zilnică a companiei.

Există diferenţă dintre trainer corporativ şi ONG-st?
Da. Precum există diferenţă dintre a juca fotbal în ograda şcolii şi pentru Real Madrid.
În ONG libertatea de exprimare şi alegere a temei este infinită(practic), iar crearea unui program de dezvoltare în companie îţi impune anumite restricţii. În acelaşi timp posibilităţile logistice a unui gigant economic de pe piaţa Moldovei sunt incomparabile cu ce poate oferi un ONG.

Precum ziceam: în ograda şcolii poţi juca pe orice poziţie şi scorul de obicei ajunge la 9 la 7 pentru una sau alta echipă, dacă joci pentru Real Madrid însă vei avea poziţia ta în teren, se vor marca nu mai mult de 3 goluri pe meci dar joci în cea mai bună echipă a lumii.

În final nu contează dacă eşti ONG-st, lucrezi pentru structuri guvernamentale, faci freelancing or contribui la dezvoltarea lumii corporatiste. Dacă eşti trainer şi îndrăgeşti ceea ce faci Clubul Trainerilor este destinaţia ta!

Trainerly yours,

Nicolae Apostu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu