A fi trainer este mai mult decât a vrea să fii .
Deseori ne ciocnim cu situaţia în care rolul şi termenul de trainer este confundat cu ce de profesor, consultant, mentor sau facilitator
Dacă ar fi să le luăm pe fiecare în parte să le analizăm atunci:
Porfesorul este mai mult un rol academic, persoana oferă informaţie conform unui curriculum. Acesta(profesorul) este format conform unui sistem şi în baza unor necesităţi cel mai des înaintate de stat. Să recunoaştem atunci când zicem profesor/ă cel mai des ne imaginăm un conspect şi o tablă.
Consultantul este persoana expert în un domeniu, oricare nu ar fi, şi cel mai des se invită din exteriorul companiei(ONG-ului, grupului). Dacă e să ne gândim medicul de familie este şi el un consultant, sănătatea fiind un elemnt crucial în viaţa fiecărui din noi, oricum nu cunoaştem toate afinităţile organismului uman, şi atunci apelăm la consultanţa unui expert care ştie ceva mai mult decât ceaiuri curative şi pastile de aspirină.
Mentorul este omul care te ajută şi te îndrumă în viaţă, el nu neapărat are abilităţi interpresonale puternice sau cunoştinţe encilopedice, dar în primul rând reprezintă o valoare pentru tine. Mentorul este persoana de la care înveţi la o cană de ceai.
Facilitatorul este un catalizator, dacă ne aducem aminte de lecţiile de chimie din liceu înţelegem cu uşurinţă că un facilitator nu aduce nimic nou în grup şi în discuţie, el doar ajută direcţionarea eforturilor pe vectorul necesar. Facilitatorul niciodată nu va injecta informaţie nouă el doar vă va ajuta să învăţaţi să vă ascultaţi unul pe altul, pentru că informaţa deja o posedaţi.
Păi ce este un trainer până la urmă?
Şi ce el trebuie să posede?
Pe lângă un set de seminare trecute şi acreditări primite, un trainer bun mai ştie şi:
- să comunice cu orice auditoriu
- să comprime, imaginaţi-vă vitaminele pe care le primim primăvara, în una sunt practic 3 mere, 2 portocale şi un morcov exact aceiaşi se va petrece cu informaţia care nimereşte în mâinele unui trainer
- să se ajusteze, în mod normal orice trainer ca un bun profesionist are aria sa de lucru, dar abilitatea de a oferi informaţia despre fizica cuantică pentru înţelegerea de nivelul clasei 1 este indenspensabilă pentru un trainer bun
- dorinţă şi dragoste pentru oameni şi ceea ce faci
Deci... sunt eu sau pot fi un trainer?
Răspunsul îl ştii doar tu, viaţa e un puzzle
Trainerly yours,
Nicolae Apostu şi Eugeniu Gârlă
Mersi pt articol. Imi place. Este Clubul activ? Cum se poate face parte din el?
RăspundețiȘtergereclubul îşi începe activitatea pe 30
RăspundețiȘtergerela moment este doar Nicu şi Eugen
pentru a deveni membru poţi competa aplicarea din stânga paginii
Interesant articolul. Cum spunea Marian Rujoiu, un cunoscut traineri din Romania: daca te crezi un "Stie tot", atunci nu trebuie sa te faci trainer. Ar trebui sa devii profesor in cazul dat, as adauga eu:) Cred ca are perfecta dreptate. Desi cunostintele reprezinta o valoare majora a unui trainer, el trebui sa stie sa invete continua cu si de la beneficiarii sai, sa fie deschis sa experimenteze. Insa cum ati spus si voi in articol, dragostea si dedicatia sunt ingrediente indispensabile de succes!
RăspundețiȘtergerecorect zicea Marian
RăspundețiȘtergereAm făcut deja 3 traininguri în acest an, cred că încep să devin trainer :)
RăspundețiȘtergereMi-a placut si mie diferentierea voastra.
RăspundețiȘtergereEu tare mi-as dori sa punem nr 4 la nr 1. Apoi sa facem o pauza, lunga-lunga-lunga si sa continuam cu nr 2.
"Stau intins si lung si zic" (Nikita), fara acest micut pct 4, construim doar o casa fara temelie. Un vantisor de primavara ne-o fura si ne punem pe cautat, ca in Vrajitorul din Oz.
Salutari din temelie
Vlad
PS: Hihi, Marian... :) Zambesc in gol :)